Bob Schoonbroodt wint solo in China

Regen en wind, Hollands weer in de 8e rit van de Tour of Taihu Lake. En Nederland slaat zijn slag. Bob Schoonbroodt wint de etappe, Rick van Breda eindigt vierde en onze ParkhotelValkenburgploeg grijpt de eerste plaats in het ploegenklassement. Wat een feest, maar wat een spanning want morgen valt de beslissing in de slotetappe van deze negendaagse wielerwedstrijd in China.

Eindigden de eerste zeven ritten telkens in een massasprint, de verwachte weeromslag – regen en wind – zou wel eens kunnen betekenen dat er een verandering kon komen. En dat gebeurde dan ook. Na 114 km langs een groot meer kwam Bob Schoonbroodt, gastrenner in onze ParkhotelValkenburgploeg als eerste over de finish. Alleen, want Bob verdedigde knap een voorsprong van tien seconden. Tien heel belangrijke seconden want hij klom ermee van de 17e naar de 5e plaats in het algemeen klassement. Zijn achterstand op leider Sam Witmitz bedraagt nu nog 22 seconden.

Jurgen was vandaag niet gerust door het weerbeeld en afgesproken was om met iedere ontsnapping mee te zijn en dan kijken wie er mee zou zijn.
De etappe bestond uit twee grote omlopen van 48 km gevolgd door een finale ronde van 18km.
Direct na de start een kopgroep van zes man met hierbij Rick. Op het stuk langs het water (wind nu wel goed), ging het op de kant en het peloton brak in drie stukken. Hierdoor werd de kopgroep teruggepakt. De jury liet alle auto’s er tussen en zodoende kon alles weer terugkomen.
Op 34 km ging er weer een groep van 9 man lopen, wederom Rick erbij! Deze groep ging voor de eerste tussensprint op 48 km. Wederom op het stuk langs het water ging het op de kant. Op dat moment keek Bob om en zag dat hij een gaatje had en trok toen vol door en sloot aan bij de kopgroep. Bob won de tweede tussensprint op 86 km.
Bij het ingaan van de finaleronde was de voorsprong nog 1 minuut. Op dat moment besloten wij dat Rick en Bob vol door zouden gaan om voor de overwinning te rijden. Er werd direct een koploper gelost, dus nog 8 over. Bob besloot om op 6 km voor de finish solo te gaan en kreeg direct 15 seconden op 3 man met daarbij wederom Rick. De voorsprong op het peloton was op 3 km nog 25 seconden. Het werd spannend en in de volgwagen constateerde Paul dat renners van de Australische ploeg en Blue Water moesten lossen!
Op de meet hield Bob nog 10 seconden over, het peloton sloot praktisch op de finish aan bij het groepje van Rick van Breda die na een super dag vierde werd. Achter winnaar Schoonbroodt werd fel gesprint om de overige ereplaatsen. Onze buitengewoon sterke Rick van Breda vocht hierin een felle strijd uit met twee Chinezen die hem op de streep net voor wisten te blijven. Meying Wang werd tweede, Wenlong Zhang derde. Rick eindigde voor de Portugees Goncalves en de Let Luksevics. Jurgen van Diemen, ditmaal in de helpersrol, werd 26e, Melvin Boskamp 37e, Peter Schulting 55e en Umberto Atzori 69e.

In de algemene rangschikking is de spanning te snijden. De Australier Sam Witmitz leidt voor Jurgen van Diemen en Alois Kankovsky. De twee hebben 14 res. 15 tellen achterstand. Bob Schoonbroodt staat nu vijfde op 22 seconden. Melvin Boskamp is 27e, Peter Schulting 38e en Umberto Atzori 45e alle op 46 seconden. Rick van Breda klom naar de 86e plaats.

In het ploegenklassement staat het Nederlandse ParkhotelValkenburgteam nu eerste met tien seconden voorsprong op zeven achtervolgende ploegen, aangevoerd door het Deense Trefor-Blue Water en Start Trigon cyclingteam.

Op naar morgen…