Massimo Graziato tweede in eerste rit Tour of Shanghai

De vorm zat er al een beetje aan te komen. Dagelijks begon onze Massimo Graziato beter te rijden tijdens de lange afscheidstoernee van de ParkhotelValkenburgploeg in China. Vandaag was het dan (bijna) raak voor onze sympathieke Italiaan. In de eerste rit van de tweedaagse Tour of Shanghai eindigde Massimo na een omstreden sprint als tweede vlak achter winnaar Yehor Dementyev maar voor de Maleisier met de prachtige naam Nur Amiral Pakhruddin Marzuki.

Direct na afloop diende Paul Tabak namens Massimo een protest in omdat Massimo tegen het hek zou zijn gedrukt en zijn kansen niet optimaal zou hebben kunnen benutten. De Chinese commissarissen wezen het protest af, er zou onvoldoende aanleiding zijn om de winnaar te deklasseren. Overigens was het Nieuw-Zeelandse jurylid als enige van mening dat het protest wel terecht was.

Geen winst dus voor Massimo die morgen nog een tweede en laatste kans heeft om zichzelf en zijn ploeg een mooi afscheidscadeau aan te bieden in de laatste wedstrijd van het ParkhotelValkenburgteam.

De wedstrijd in het centrum van Shanghai bestond uit een korte aanloop en dertien plaatselijke ronden, in totaal zo’n 75 km. De zes van ParkhotelValkenburg reden vanaf hun hotel vijftien km naar de start van de wedstrijd die plaatsvond in kille omstandigheden. Na wat speelse aanvalletjes formeerde zich een eerste groep van 22 waarbij naast Massimo en Milan Veltman uiteraard ook Peter Schulting.

In de finale trok een drietal er op uit, de eerste drie van de rituitslag met afloop zoals omschreven. Naast de tweede plaats van Massimo – nu tweede in het klassement op drie seconden van Dementyev – eindigde Peter Schulting achtste en werd Milan Veltman negende. De verdere klasseringen: 32. Sven van Luijk, 47. Adne van Engelen en 49 Marco Zanotti. Door deze klasseringen leidt de ParkhotelValkenburgploeg het ploegenklassement na de eerste dag.

Morgen wordt opnieuw koud en regenachtig weer voorspeld maar ook veel spanning in deze laatste wedstrijd van dit wielerjaar 2016. Paul en zijn complete team hopen op een mooie afsluiting van de wieleractiviteiten van het ParkhotelValkenburg-mannenteam.